2013. december 28., szombat

Elűztük a telet, vagyis KRESCSEFA 2012

Időpont: 2012.02.17-19.
Résztvevők: Suri, Ivett, Szilvi, Blanka, Anna, Dani, Ábel, Márk, Berci, Bálint, Misi, Geri, Koni, Andor
A korábbi évekkel ellentétben most nem csupán négyen, hanem egyből tizennégyen látogattunk el a Kőszegi Regös Cserkész Farsangra! Az idei farsang keretmeséje a Busójárás volt.


Péntek este értünk Kőszegre, sajnos csak az utolsó számot, a „The Lions sleeps Tonight”-ot elcsípve a kőszegi vonósok előadásában. A koncert után táncház következett, ahol Suri és Ivett moldvai táncokkal igencsak próbára tették a ritmusérzékünket :)
Másnap a szokásos reggeli tornát és a zászlószertartást daltanulás követte, amikor is számos szatmári dalt ismerhettünk, tanulhattunk meg Béla segítségével.

Az énektudásunk után a kézügyességünket tehettük próbára. Lehetőségünk volt maszkok, rongybabák és zöldségből készült ékszerek elkészítésére, mégis a tutora (vagy dünnyögő) volt a legnépszerűbb. Az ügyesebbek többféle dallamot sikeresen el tudtak játszani vele, mégis a tutorák többsége a Forma 1 hangulatát varázsolta elénk a terembe…
A Hó párducainknál a zöldség-ékszerkészítés is igen népszerű volt. Nem bíztak semmit a véletlenre, fokhagymából nyakláncot készítettek, felkészülve egy esetleges vámpírtámadásra!
Ebéd után Dorner Kornél tartott izgalmas előadást a Mohácsi-vészről, amely során közelebbről megismerhettük a vereség legfőbb okait, illetve a csata pontos menetét.
Ezt követően a két csapat, a Busmanok és a Szakács Sokácok mérhették össze tudásukat mutogatásban, „Ki vagyok én”-ben, történetelmesélésben, illetve találós kérdések kitalálásában. Ez utóbbiban a legnagyobb ellenfél az idő volt, hiszen egy ketyegő bombát tartva a kezünkben kellett idő előtt megoldani a feladványt.

„Ki a három legidősebb ember?” „Száz szeme van mégsem lát?” „Piacon a leggyakrabban ezt veszed, mi az?” – és még hasonló kérdésekkel, szó szerint, bombáztak minket.
Mégis a java csak most jött! Nem kisebb feladat állt előttünk, minthogy megtaláljuk a telet, és elűzzük azt. Így hát maszkunkat magunkra húzva vonultunk a várig, ahol végül ráleltünk a télre! Majd egy „Tél - Busó - Nagyanyó” játék keretében el is űztük azt.

Az esti hangulatos táborgyertyánál, csapatunk a busójárás monda szerinti eredetét mutatta be, vagyis, hogy a sokácok maszkjaikkal megrémítve hogyan űzték el a törököt. A kőszegiek a telet vitték bíróság elé, majd elítélve azt, szabad utat adtak a tavasznak. A műsorok és énekek mellett még Husz Bandi bá értékes gondolatindítóit is hallhattuk.
Másnap tudván, hogy elértük célunkat, eltűztük a telet, rendet hagyva magunk után hazaindultunk, de tudjuk jól, hogy a telet keményfából faragták, úgyhogy jövőre visszatérünk! :)
A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése